UV-licht wordt al meer dan een eeuw gebruikt om omgevingen te desinfecteren door virussen en bacteriën te verwijderen. Het meeste UV-licht is echter ook schadelijk voor menselijk weefsel. Dit betekent dat mensen, bijvoorbeeld artsen en verpleegkundigen, niet in de kamer aanwezig kunnen zijn als het licht aan is.

De Far UV-C lamp bestaat uit een buis gevuld met een gas genaamd kryptonchloride. Dit gas heeft de unieke eigenschap dat het bij 222 nm UV-C-licht uitzendt wanneer er een ontlading op wordt toegepast. Als de lamp wordt aangezet, ontstaat er een ontlading die het gas opwekt en na korte tijd wordt UV-C-licht van 222 nm uitgestraald.

Tegelijkertijd zijn traditionele desinfectielampen, bekend als excimerlampen, grote, omvangrijke instrumenten die alleen geschikt zijn voor een laboratorium. Dit is echter allemaal veranderd met UV222™.

Een Far UV-C lamp zonder filter zendt licht uit in een smalle band rond een piek van 222 nm, maar geeft ook secundaire emissies rond 235 nm en 250 nm. Deze extra golflengten staan ​​bekend als zijbanden of zij-emissies. Deze golflengten zijn schadelijk voor de mens, maar de unieke en gepatenteerde veiligheidsfiltertechnologie blokkeert ze voordat ze in de omgeving worden uitgestoten.

De veiligheidsfiltertechnologie in de lamp van UV Medico is een dun filter dat alleen licht rond de 222 nm doorlaat en alle andere ongewenste straling blokkeert. Het werkt ongeveer hetzelfde als een zonnebril met UV-bescherming. Het blokkeert de gevaarlijke UV-straling om door en in de omgeving te komen, waardoor het gefilterde licht van UV222™ veilig is voor mens en dier.

UV-C-licht bij 222 nm is zeer effectief tegen virussen zoals SARS-CoV-2 omdat de eiwitten waaruit het virus bestaat – en virussen in het algemeen – een absorptiespectrum hebben met een piek rond 220-230 nm. Dit betekent dat virussen licht sterk absorberen bij de 222 nm golflengte. Wanneer licht het virus binnendringt, wordt het licht omgezet in warmte die het virus deactiveert, inclusief zijn vermogen om ziekten te infecteren en te verspreiden.

Wat nog interessanter is, is dat het UV-licht bij 222 nm niet schadelijk is voor de mens. De reden is dat de bovenste laag van de menselijke huid is gemaakt van dode cellen. Deze dode cellen zijn meestal gemaakt van eiwitten. Hetzelfde kan gezegd worden van de bovenste laag van het oog. Deze eiwitten absorberen het licht bij 222 nm voordat het de bovenste laag kan binnendringen en schade kan toebrengen aan het levende weefsel eronder.

Al deze technologie is verzameld in een kleine, compacte en onderhoudsarme Far UV-C-lamp met een levensduur van meer dan 5000 uur. Wanneer de lamp met tussenpozen wordt ingeschakeld, wordt de levensduur van meer dan 5000 uur verlengd en kan de lamp jarenlang worden gebruikt. Daarom is UV222™ zowel de meest effectieve, de meest betaalbare als de veiligste Far UV-C lamp op de markt.